Lämmityskuluihin vaikuttavat luonnollisestikin asumis- ja lämmitysmuoto. Omakotiasujat laittavat pääsääntöisesti kuukausittain suuremman summan lämmityskuluihin kuin rivitalossa tai kerrostalossa asuvat. Myös sillä on jonkin verran vaikutusta, millä asuntoansa lämmittää. Mutta, kun kerran on pakko joka tapauksessa lämmittää, niin miten niitä kuluja sitten saa hinattua alaspäin?
Pienistä puroista kasvaa suuri virta
Lämmityskuluissa säästäminen on loppujen lopuksi pienten asioiden huomioimista.
Lämpötila ja termostaatit
Jos asunnossa on termostaatit, ne kannattaa asettaa rajoittamaan sisälämpötilan maksimissaan 21 asteeseen. 20 – 21 asteen läpötila on nimittäin ihanteellinen lämpötila. Makuuhuoneissa saa kuitenkin olla viileämpää, sillä siellä lämpötilaksi riittää 18 – 19 astetta. Jos asunnossa ei ole termostaattia, kannattaa lämpötila säätää sopivaksi erillisen lämpömittarin kanssa, eli tarkistaa huone kerrallaan lämpötila ja säätää sitten patterit tai muut lämmityslaitteet sopivalle teholle. Autotallissa lämpötilaksi riittää vallan hyvin 5 – 12 astetta, sillä siellähän ei kukaan asu. Myös lämpimän käyttöveden säätö kannattaa pitää 55 plusasteessa.
Liian kuumaksi lämmitetty asunto tai autotalli on valtava energia- ja rahasyöppö!
Nämä lukemat saattavat tietenkin talvipakkasella kuulostaa liian alhaislta, mutta kannattaa muistaa, että villasukat jalassa on edullisempi vaihtoehto kuin liiaksi lämmitetty asunto. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää sitä, että yksi liiallinen lämpöaste merkitsee suurin piirtein viiden prosentin lisää lämmityslaskussa.
Lämmityksessä on tärkeää huomioida myös se, että lämmityslaitteet ja termostaatit ovat kunnossa ja toimivat oikein. Lisäksi lämpötilaa voi laskea hieman alemmas myös niiltä ajoilta, kun asunnossa ei oleskella. Esimerkiksi lomamatkan ajaksi lämpötilan voi säätää helposti reippaasti alhaisemmaksi.
Asunnon eristys
Jotta tuotettu lämpö pysyisi asunnon sisällä eikä menisi niin sanotusti harakoille, pitää asunnon lämpöeristyksen olla kunnossa. Aivan aluksi kannattaa tehdä ikkunoiden tiivisteiden tarkistus ja tarvittaessa niiden vaihto, mikä on yleensä helppoa eikä vaadi mitään erityisosaamista. Jos tuntee itsensä kuitenkin epävarmaksi, kannattaa pyytää paikalle jotain huoltofirmaa tai vastaavaa, joita löytyy kyllä palveluluetteloista ja vaikkapa internetin yrityshaulla.
Ikkunoita lukuunottamatta asunnon eristystyöt ovatkin isompi juttu ja vaativat yleensä tarkempaa suunnitelmaa ja järeämpiä toimenpiteitä. Vuokralla asuvien kannattaa tässä asiassa olla yhetydessä vuokranantajaan tai taloyhtiöön, mutta omistusasunnossa asuvan täytyy itse tykönään miettiä eristystöiden tarpeellisuus ja esimerkiksi niiden rahoitus. Tähänkin työvaiheeseen on toki saatavilla apua useilta eri huoltofirmoilta ja remonttia tekeviltä yrityksiltä.
Jos kuitenkaan rahkeet eivät riitä asunnon lämpöeristyksen remonttiin, kannattaa tehdä pieniä tiivistystöitä, eli tiivistää niiden ikkunoiden lisäksi ovet ja lattian, seinän ja katon välisiä liitoksia.
Ja kaikkein tärkeintä on muistaa se, ettei vetoisan asunnon ratkaisu ole lämmityksen lisääminen!
Lisälämmityslaitteet
Varsinaisen lämmitysjärjestelmän lisäksi kannattaa harkita myös jonkinlaisen lisälämmityslaitteen asentamista. Tällaisia lisälämmityslaitteita ovat esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai varaava tulisija. Ahkera takanpolttaja saattaa säästää vuodessa jopa useita satoja euroja ja useammalla takalla varustettu talo voidaan lämmittää niillä kokonaan. Ilmalämpöpumpulla sen sijaan säästöä voi saada jopa 30 – 40 prosenttia lämmityskustannuksista, keskiarvon ollessa suurin piirtein 20 prosentin luokkaa.
Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen
Joissakin tapauksissa saattaa kyseeseen tulla koko lämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on lähes aina isompi projekti ja vaatii enemmän aikaa ja rahaa. Silti lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on monessa tapauksessa kannattava teko, ja varsinkin tilanteissa, joissa lämmitysjärjestelmänä ovat vesipatterit tai vesikiertoinen lattialämmitys, on lämmitysjärjestelmästä toiseen siirtyminen suhteellisen helppoa. Sen sijaan talossa, jossa on suora sähkölämmitys, on lämmitysjärjsetelmän vaihtaminen huomattavasti vaikeampaa.
Olivatpa toimepiteet sitten mitä tahansa, on tärkeää, että asunnon omistaja tiedostaa energiankulutuksen lämmityksen yhteydessä ja toimii sen mukaan. Jo pienetkin teot säästävät siis sekä energiaa että rahaa. Siksi lämmityksen tarkkailu ja pohdinta kannattaa aina.